Vrtec Ciciban

Cankarjeva 1, Nova Gorica
Tel. 05 302 50 55
Delovni čas enote: 6.30 – 16.30
Število oddelkov: 6 oddelkov prvega in drugega starostnega obdobja

NARAVOSLOVNA DEJAVNOST – POIZKUS Z LEDOM

Prek naravoslovnih dejavnosti otroci spoznavajo svet okoli sebe. Okolje v katerem se gibljejo ponuja nešteto možnosti za raziskovanje in eksperimentiranje. Otroci potrebujejo izkustva in konkretne izkušnje, predmete in snovi želijo preizkusiti, z njimi manipulirati in tako odkrivati nove pojave.

Voda je snov, s katero se srečujejo vsak dan. Malokrat imajo otroci možnost, da bi spoznali vse njene lastnosti in oblike. Temperature so se tudi pri nas spustile pod ledišče in izkoristili smo priložnost,da otroci spoznajo vodo še v drugem agregatnem stanju. Dejavnosti z vodo,ledom in snegom smo izvajali preko celega tedna.Kuharica Nataša nam je v hladilni torbi prinesla sneg. Otroci so se z njim igrali,ga tipali,vohali in seveda poskusili. Vodne balončke smo napolnili z vodo ter jih ćez noč postavili na atrij. Naslednji dan smo ugotavljali, kaj se je zgodilo? V balončkih ni bilo več vode-nastal je led,.Le tega so otroci otipali, ga poskusil.., Opazovali so, kaj se zgodi ko ga držimo v rokah, topili so ga z vodo in soljo,ga opazovali pod mikroskopom(kristale), z njim likovno ustvarjali…Na atrij smo postavili termometer ter vsakodnevno merili temperaturo zraka.Naše ročice so bile kar mrzle, ampak igra z ledom nam je pričarala trenutke sproščenosti in veselja.

Skupaj z otroki smo uživale Andreja, Mateja, Patricija, Mojca in Lejla.

NA VRTU JE DOMEK

Na vrtu domek, velik je za škrata, a kje so okna in kje vrata? Kmalu gosti prvi so prispeli, pisani in črni lačni, a veseli. Ptice s kljunčki hitro zobajo semena, domek opazujem, učim se njihova imena. Kateri domek je to? (ptičja hišica)

Če ste uganili uganko, potem veste, kako smo bili zaposleni najmlajši v enoti Ciciban.

Ker ptičke pozimi zebe in so lačni, smo jim naredili ptičje hišice, ki smo jih obesili na drevesa pred vrtcem. S semeni smo se igrali igro presipavanja in polnjenja. Poskrbeli smo tudi za ptičke na igrišču in nasuli smo jim semena v ptičjo hišico. Skozi okno smo lahko tako opazovali ptičke, ki so prišli na gostijo. Odpravili smo se tudi na sprehod in poslušali ptičje ščebetanje. Preizkusili smo se tudi kot pevci ob spremljavi Vanese na klaviaturah in zarajali ob pesmici Pleši, pleši črni kos.

Petra in Vanesa

DECEMBRSKO DOGAJANJE V ENOTI CICIBAN

Otroci, ki potrebujejo nujno varstvo so izdelovali vizitke, enoto so si okrasili z novoletno jelko, risbicami, lepljenkami,…in še veliko več. Izkoristili smo naravni sneg, se z njim igrali, ga spoznavali z čutili in izdelovali snežene može. 

Strokovne delavke enote smo starše prosile, da nam pomagajo doma izdelovati novoletne okraske za našo jelko. Starši so se odzvali in nam prinesli veliko različnih okraskov tako, da je naša jelka zelo lepa in pisana. Staršem se tudi zahvaljujemo, ker so se odzvali vabilu za risanje risbic v domačem okolju. Risbice so nam prinesli, Vrtec Nova Gorica pa jih je poslal na MONG, ki jih bo podaril Domu upokojencev Nova Gorica. Hvala otroci in starši! 

Vzgojiteljica Nevenka Boškin

(Skupno 3.238 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost